Climatronic w O1 - wskazania temperatury zewnętrznej.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario_op
    Ambiente
    • 2005
    • 112

g_rego_r, chyba źle zinterpretowałeś moją wypowiedź, bo nie wiedzieć czemu za punkt honoru obrałeś sobie wytknięcie nie doczytania przeze mnie TEGO newsa, natomiast słusznie zauważyłeś, że pomieszałem generację czujników z immobilizerem, za co dziękuję.

Pytałem co zmieniono, w sensie które z tych zmian uważasz/uważacie za udogodnienie/usprawnienie, bo dyskusje o stylistyce ("koń jaki jest, każdy widzi") są już nieco jałowe - nie zadowoli się wszystkich.
    Nie uważam, że zmian jest mało, tylko czy rzeczywiście zmieniony kształt reflektorów przednich, podkreślający dynamiczny charakter auta, "unowocześnione" osłony lamp tylnych, masywniejszą atrapę chłodnicy oraz jednoczęściowy zderzak można uznać jednoznacznie za udogodnienie?
    Czy siedząc za kierownicą z Superba odczujemy satysfakcję z powodu posiadania masywniejszego grilla o rzadszym użebrowaniu, zmianę kawałka plastiku na biały w tylnych lampach, o nowym napisie na klapie i reflektorach nie wspominając? Immobilizer IV generacji, może być udogodnieniem głównie dla amatorów cudzej własności, bo łamiąc dotychczasowe zabezpieczenia (tryb serwisowy) mogli już popaść w rutynę.

Oczywiście w wymienionej liście (powtórzenia w punktach: d,e,g,i,m,n) są też elementy w które chętnie doposażyłbym autko, m.in.: łącze USB wraz z radiem Bolero i podłączonych doń czujników, ale nie są to elementy, bez których taki użytkownik OII 2008 jak ja nie może się obejść.

Co do Jetty, to chyba warto trochę poczekać, ponieważ spodziewane jest odmłodzenie w stylu nowej generacji Golfa. Pewne jest natomiast wprowadzenie jednostki 2.0 TDI CR spełniającej normę Euro 5.
    COMBI ELEGANCE'03 ASV
  • szpal
    Drive
    • 2005
    • 88

Ostatnio przerabiałem klimatyzacje ręczną na climatronic.
    Na wyświetlaczu licznika jest pokazywana temp. zewnętrzna.
    Po zamontowaniu climatronica temp. zewnętrzną cały czas pokazuje panel klimatyzacji.
    Na wyświetlaczu licznika całkowice znikła pozycja temp. zewnętrzna ( nie chodzi że nie pokazuje wartości temp. zewnętrznej ale że nie ma tej funkcji).
    Pytanie do posiadaczy climatronika- czy to jest normalne że temp. zewnętrzna jest pokazywana tylko na panelu climatronika?
    Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• Adi20
      Ambiente
      • 2007
      • 144

Re: Climatronic w O1 - wskazania temperatury zewnętrznej.

Zamieszczone przez szpal
      Ostatnio przerabiałem klimatyzacje ręczną na climatronic.
      Na wyświetlaczu licznika jest pokazywana temp. zewnętrzna.
      Po zamontowaniu climatronica temp. zewnętrzną cały czas pokazuje panel klimatyzacji.
      Na wyświetlaczu licznika całkowice znikła pozycja temp. zewnętrzna ( nie chodzi że nie pokazuje wartości temp. zewnętrznej ale że nie ma tej funkcji).
      Pytanie do posiadaczy climatronika- czy to jest normalne że temp. zewnętrzna jest pokazywana tylko na panelu climatronika?
      u mnie temp zew. pokazywana jest na wyświetlaczu climatronica i w zegarach
      Octavia III Combi Style 1,4 TSI 150KM DSG
      BMW E38 740iA

www.amagraf.pl

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Adi20
        Potwierdzam
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• jaura
          Drive
          • 2007
          • 58

Zamieszczone przez Ziomal
          Zamieszczone przez Adi20
          Potwierdzam
          ja również

Komentarz

• koja86
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 3178

U mnie też
            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• szpal
              Drive
              • 2005
              • 88

Dzięki za informację.
              W takim razie muszę sprawdzić jeden przewód biegnący od climatronica do licznika.

PS. Jak uporam się z tym kabelkiem to postaram się wrzucić dokładny opis w jaki sposób przerobić klimatyzację manualną na climatronik - może ktoś będzie miał ochotę pobawić się w taką przeróbkę.
              Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

szpal, a u mnie w takiej samej furze i roczniku z fabrycznym climatroniciem pokazuje temp. zew. tylko na wyświetlaczu climy.
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• szpal
                  Drive
                  • 2005
                  • 88

No i działa wskaźnik temp. zewnętrznej w liczniku, chociaż nie jestem w 100% pewien że chodziło o brak ciągłości w kabelku między wtyczką T12/12 w nagrzewnicy a zieloną wtyczką T32A/26 licznika.
                  Wszystko działa, VAG nie pokazuje błędów, samodiagnoza climatronica również. Pora na testy działania.
                  Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3773
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

muszę sprawdzić to u siebie, bo powinno chyba pokazywać temp. w liczniku :?:

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

Mam pytanie z innej beczki. Zastanawialem sie wlasnie ostatnio nad taka sama operacja jak zrobiles szpal.
                      Powiedz mi jesli mozesz jakie byly koszty i czy posiadales dokumentacje oraz jaka jest skala trudnosci przy zalozeniu iz z elektronika i czytaniem schematow nie mam problemu /zawod/ .
                      pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• szpal
                        Drive
                        • 2005
                        • 88

Koszty:
                        - nagrzewnica kompletna z wiązką przewodów- na allegro 220+50 wiązka
                        - panel climatronic 150,
                        - ramka do panelu 50 (chyba przepłaciłem),
                        - czujnik słoneczny 88 (kupiony w serwisie),
                        - wtyczki i kabelki - kupiłem kawałek wiązki elektrycznej z odpowiednimi wtyczkami na autoszrocie za 10zł (w serwisie za te wszystkie wtyczki z pinami musiałbym zapłacić grubo ponad 100),
                        - napełnienie ponowne instalacji klimatyzacji 150 (koszt ten byłby mniejszy gdybym odzyskał czynnik chłodzący podczas opróżniania- ja wypuściłem go w "kosmos").
                        Razem wszystkie koszty z napełnieniem 720 minus cena za jaką sprzedam zbędne elementy po klimatyzacji manualnej- można jeszcze taniej (np. ostatnio panel climatronica do skody widziałem za 90, można odzyskać czynnik chłodzący itd.).

Czas: zajęło mi to samemu calutkie sobotnie popołudnie do późna wieczór(nigdy wcześniej nie demontowałem deski).
                        Materiały pomocnicze:
                        - głównym pomocnikiem był opis przekładki klimy z forum seata leona- różnica w opisie w stosunku do skody jest minimalna- bez problemu widać tą różnicę na schemacie.
                        - schemat podpięcia instalacji climatyzacji wykorzystałem od golfa4- znajdziesz w necie lub w ElsaWin(jest identyczna).

Najwięcej czasu zajęło mi dostanie się do nagrzewnicy (trzeba zdjąc deskę), chwile czasu zajęło zanim podpiąłem te 20 kabelków od climatronica (przygotowanie wiązki, lutowanie itp.)
                        Z zawodu jestem mechanikiem (teoretyycznie ponieważ przepracowałem w swoim zawodzie 1 (słownie- jeden) dzień). Schemat elektryczny jestem w stanie przeczytać ale bez opisu z forum seata prawdopodobnie maiałbym trudności z odpowiednim podpięciem paru kabelków.
                        Uważam że dla lubiącego grzebać w swoim aucie i mając odrobine pojęcia o mechanice i elektryce przekładka ta jest prosta- tylko zajmuje troche czasu.
                        Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• pablo_doctor
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 791

Ty to jestes GOSC - wielkie dzieki za info.
                          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Sev
                            L&K
                            • 2007
                            • 1295

Eeee to niemal jak klocki lego albo składanie mebli z Ikei. Fajnie. ;-)
                            No i relatywnie koszt niewielki.
                            6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                            Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• szpal
                              Drive
                              • 2005
                              • 88

Dokładnie - "za rączkę i do baru" :P
                              Jeszcze w ramach eksperymentu.
                              W seacie do climatronika jest podpięty "sygnał czasu postoju". W octavii ten pin w liczniku T32A/11 nie jest wykorzystany.
                              Czy wie ktoś co ten sygnał daje? Może dzięki niemu wyskoczą nowe możliwości klimatyzacji.
                              Jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę na schemacie z czym jest podpięty ten pin w liczniku seata.
                              Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3773
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pytanie do posiadaczy O I TDI 99/00 SLX z climatronikiem.
                                Czy w waszych autkach jest wyświetlana na wskaźniku cyfrowym licznika temp. zewnętrzna :?:
                                U mnie jest wyświetlana temp. zew. na panelu climatronica, nie wyświetla się na wyświetlaczu licznika choć po podświetleniu latarką wyświetlacza cyfrowego widać symbol temperatury (pierwszy symbol od lewej).

Czy ktoś ma wiedzę w tym temacie jak to ma być :?:

[ Dodano: Czw 17 Kwi, 08 00:09 ]
                                może ktoś zna odpowiedz na moje pytanie :?:

Komentarz

• Krzysztof7940
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 21

Ja mam też OI TDI 00 SLX z climatronikiem i teraz też mi nie wyświetla na liczniku tylko na panelu klimy
                                  km

Komentarz

• maj
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 8

U mnie O I 00 L&K też się nie wyświetla temp. na liczniku tylko w climatroniku.Teraz nie wiem czy coś jest nie tak czy tak ma być :?: :?: :?:

Komentarz

Pracuję...